Egyes vitaminok szerepe, jelentősége a szervezetünk számára

2018-01-12 23:13
2019-08-04 07:50
FittSport
Egyes vitaminok szerepe, jelentősége a szervezetünk számára

Hiába az enyhe téli, inkább tavaszias időjárás, ugyanúgy szükségünk van az immunrendszerünk erősítésére a betegségek elkerülése érdekében. Ha csak nincs farkas ordító hideg, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a vitaminok pótlásáról és a szervezetünk turbózásáról. A vitaminokra mindenkinek szüksége van, bármely korosztályból, bármilyen sportoláshoz, esetleg a sportolás hiánya miatt, vagy csak csupán a hétköznapi életünk jobbá tételéhez, immunrendszerünk megerősítésére, karbantarására. Szervezetünk nem mindig képes a vitaminok kellő mennyiségű előállítására, emiatt ilyen-olyan tápanyag bevitel formájában szükséges fogyasztani őket.


Vitaminok

A vitaminok az életműködés alapkövei

A-vitamin

Az A-vitamin azok vitaminok közé tartozik, mely zsírban oldódik és különböző állati és növényi forrásokban található meg. Ez az anyag felelős a bőrünk és a szemünk egészségéért. Télen többet ülünk lámpafénynél, szürkületben vagy már sötétben sétálgatunk, így szemünk nagyobb megeröltetésnek van kitéve. Fontos tehát, hogy a kellő támogatást megadjuk ennek a tesrészünknek is.

Hogyan pótolható az A-vitamin?

Ha nem szeretnénk táplálékkiegészítőt szedni, számos lehetőségünk van az étkezésünkkel pótolni. A halban, májban épp úgy megtalálható, mint a különböző tejtermékekben, de tojással is a szervezetünkbe juttathatjuk.

B-vitaminok

A B-vitaminnak számos formája ismert: B1, B2, B5, B6 és B12 elnevezésű vitaminok szerevezetre gyakorolt hatása szinte teljesen átfedésben van és legtöbbször hatásuk is csak együtt érvényesül. Éppen ezért érdemes B-komplex táplálékkiegészítőt választani a maximális hatás elérése érdekében, és pl.a vashiányos állapot megelőzéséért.

Mi a B-vitaminok szerepe a szervezet alapműködésében?

Az anyagcsere folyamatok, a vérképzés, és az idegrendszer támogatása mellett az egészséges bőr és köröm fenntartásához is hozzájárul.
Ha nem szeretnénk táplálékkiegészítőt szedni, akkor természetesen ezt is bevihetjük különböző élelmiszerekkel. B-vitamin tartalma miatt nagyon hasznosak a különböző olajos magvak, hal és baromfifélék valamint a tojás is. Zöldségek közül a brokkoli és a hüvelyesek gazdagok ezekben a vitaminokban.

C-vitamin

Az egyik legismertebb vitaminunk a C-vitamin, amiből nem tudunk annyit fogyasztani,hogy bármiféle gondunk legyen miatta,hiszen a fel nem használt  mennyiséget szervezetünk önmagától kiüríti. A téli időszakban kiemelten fontos a kellő mennyiségű C-vitamin fogyasztása, igyekezzünk tehát sok nyersételt, zöldség, gyümölcs vagy táplálékkiegészítő formájában bevinni a szervezetbe.

A D-vitamin

A D-vitamint pedig leginkább az igazi, nyári napsütés által vagyunk képesek magunkba szívni,és aztán jó időre elraktározni. Persze van már ebből is kémiai úton előállított formátum is,illetve sokat segít a megfelelő idejű szoláriumozás is. Ennek a vitaminnak a pótlása különösen fontos a téli időszakban, hiszen ilyenkor kevesebb a napfény, amellyel magunkba szívhatjuk.

Hogy mit lehet tudni a D-vitaminról, arról részletesen olvashatsz egy korábban megjelent cikkünkben.

Ha minden tápanyagot szeretnénk hatékonyan a szervezetünkbe juttatni, akkor érdemes valamilyen multivitamin készítményt választanunk.
Te milyen táplálékkiegészítőket szedsz az immunrendszered megerősítése érdekében? Hagyd meg nekünk kommentben!

i