A pulzusmérő óra ideális futáshoz

Az edzések legegyszerűbb, legősibb, legnépszerűbb formája a futás. Ehhez egy egészséges embernek nem kell az égvilágon semmi, csak önmaga, egy használható terep és nem árt egy jól kiképzett futócipő. Ez az alap, ám hogyan tehető a futás kontrollált, hatékony és személyre szabott igényeket kielégítő „eszköz”? Nos, egy pulzusmérő óra mindezt megoldja. A futás több sportoló, különféle célokat elérni kívánó ember sportja. Fogyni, erőnlétet javítani, állóképességet növelni, stresszmentesíteni, vagy csak úgy kiadni kicsit a gőz, minderre pompás tevékenység.

Ám a célok elérése különböző teljesítményt, távot, időt, intenzitást kíván, ezért, ha tudjuk mit akarunk elérni, ha tudjuk, hogy ahhoz milyennek kell lennie a futásunknak, akkor már nyert ügyünk van. Szerezzünk be egy pulzusmérő órát, csatoljuk fel és mehet a hatékony, egy percet el nem vesztegető edzés.

Nincs más dolgunk, csak az eddig megszokott tempóban edzeni, és időnként ránézni az órára. Az majd megmondja, hogy ez most jó-e vagy sem. Akár arra is egy csapásra választ kaphatunk, hogy miért is nem sikerül a kívánt ütemben fogyni. A pulzusmérő óra nem mai találmány, ám virágkorát nemrégiben kezdte el élni.

Sokkal pontosabb, mint mikor saját magunk próbáljuk meg behatárolni, hogy még a kellő tartományban vagyunk-e vagy már túledzésnek számít, amit csinálunk, esetleg még nincs a szervezetünk eléggé felpörögve. Ráadásul, ha van a karunkon pulzusmérő óra, akkor nem is kell ezzel törődnünk, mindent elintéz helyettünk a kis kütyü, nekünk csak futni kell, az „utasításai” szerint.

A pulzusmérés olyan információkhoz juttat hozzá, melyek nagyon fontosak a hatékony edzés szempontjából, ráadásul a pulzusmérő óra segítségével átfogó képet kaphatunk teljesítőképességünkről is. Vannak már komplexebb eszközök, melyek nem csak pulzust mérnek, de sebességet, teljesítményt, távot is, valamint nyomon követi aktivitásunkat lépésről lépésre.

A legújabbak egyszerű személyi edzőkén is funkcionálnak, beléjük táplálható a napi, heti, havi cél és amennyiben nem teljesítjük, vagy túlteljesítjük, időben jelez, hogy pótolni tudjuk a lemaradást vagy ráerősítsünk egy kicsit. Nem kell feltétlenül ilyen extra órát beszerezni, a sima pulzusmérés is nagyon hatékony tud lenni, szerencsére ezek a kis órák mára igen divatos megjelenést öltöttek.
i