A sport hatása a személyiségre

Köztudott, hogy a sport egészségessé tesz. Ha sportolunk, javul az erőnlétünk, az állóképességünk, a szív- és érrendszerünk állapota éppúgy, mint a tüdőkapacitásunk vagy a testtartásunk. Hajlékonyabbá, ügyesebbé válhatunk, energikusabbak, fiatalosabbak leszünk, és ami sokak számára legalább ilyen fontos, szebbek is! A sportolásra ezért általában úgy tekintünk, mint olyan tevékenységre, amivel testünket hozhatjuk jó formába. De legalább ilyen fontos a személyiségünkre gyakorolt hatása is.

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, szükséges, hogy ismerjük magunkat, hogy tudjuk, mit akarunk, hogy tudjuk, miként érhetjük el céljainkat, és hogy időről időre részünk legyen sikerélményekben. Önmagunk megismerése, és reális célok kitűzése azonban összetett dolog, énképünket gyakran torzítják vágyak, félelmek, rossz beidegződések. Ahhoz, hogy kibogozzuk, kik vagyunk, mit akarunk, sokaknak egy élet is kevés.

Itt lehet nagy segítségünkre a sport! Amikor az ember elkezd sportolni, azonnal pontos választ fog kapni arra a kérdésre, hogy mit bír, hogy mit tud. Tudni fogja, hogy milyen távot tud lefutni vagy leúszni, hogy milyen idő alatt teljesít, hogy milyen súlyt tud megmozgatni, vagy hogy hány fekvőtámaszra képes.

A sportoló ember nem csak megismeri képességeit, hanem uralni, irányítani kezdi azokat. Lehet, hogy néhányan megkérdőjelezik munkahelyi képességeinket, kétségbe vonják a sikereinket és ezzel bennünk is kétségeket támasztanak, míg mások, lehet, hogy túlértékelnek minket, magasztalják bizonyos tulajdonságainkat és ezzel visznek bennünket tévútra, de senki nem vonhatja kétségbe a sportban elért eredményeinket.

A mérleg, a stopper, a megemelt súly, a leúszott táv nem hazudik. A siker valódi, hiteles és erőt adhat az élet más területeihez is.

Válasszuk a futást, a testépítést, a jógát, harcművészetet, verseny-, vagy csapatsportot, bármelyikben megtalálhatjuk nem csak a sikereinket, de önmagunkat is, függetlenül attól, hogy egyébként hányadán állnak életünk dolgai.
i