Aerob vagy anaerob edzést végezzünk?

Manapság nagy divat lett a sport. Ez egy üdvözlendő tény, hiszen az egészség alapvető feltétele többek között a megfelelő izomzat, a megfelelő állóképesség és természetesen az ideális testsúly. A sport mindehhez szükséges, de sok máshoz is. A fogyás nem megoldható csupán diétával, vagyis megoldható, de az eredmény nem lesz olyan vonzó, mint várnánk. Erősebbek, gyorsabbak, kitartóbbak is csak akkor leszünk, ha ezeket a képességeket fejlesztjük. Na de nem mindegy hogyan. Az edzéseket két nagy csoportba lehet osztani. Vannak aerob és anaerob edzések. Először ezt a két kifejezést baktériumokra használták. Az aerob baktériumoknak oxigénre van szükségük az életben maradáshoz, az anaerob baktériumok viszont a levegő oxigénje nélkül is megmaradnak.

Ezt átvette a sport világa is, hogy bizonyos edzésformákat, sportokat meghatározzon velük. Aerob edzés az, melynél a szervezet oxigént használ fel az energiaszükséglet felszabadításához, felhasználásához.

Az oxigén a glükóz lebontásához szükséges, melyből az energia nyerődik. Ilyen edzések például a futás, séta, úszás, kerékpározás, elliptikus tréner használata, aerobik, bizonyos fitball edzések, a KettleBellel végzett edzés aerob is, vagy az ugrókötelezés, tollaslabda.

Tulajdonképpen a kardio gyakorlatok mindegyike aerob edzésforma, hiszen a lényeg a nagyfokú oxigénszükséglet kielégítése, a keringési rendszerek felpezsdülése. Az anaerob edzésekre pedig az jellemző, hogy a szervezet oxigénfelhasználás nélkül nyer energiát a saját belső anyagaiból.

A légzés az ember legfontosabb tevékenysége, hiszen oxigén nélkül bírunk a legkevesebb ideig életben maradni. Nagyon fontos, hogy megfelelően, egészségesen lélegezzünk.

Mi a különbség az aerob és anaerob edzések hatása között? Nos, a két edzéstípust a szívverés üteme alapján különböztetik meg. Ehhez tudni kell, hogy a férfiak maximális szívfrekvenciája 220/percből kivont életkor, a  nőknél pedig  225/perc mínusz életkor.

Anaerob edzés közben a pulzus magasabb, mint az így kapott maximumérték 70 százaléka, aerob edzés esetén alacsonyabb. Ebből következik, hogy a súlyfelesleg leadásához az aerob edzés a megfelelő, mert ilyenkor az izmok sokkal több energiát használnak fel, valamint az izmok is ekkor épülnek jobban.

Az anaerob edzés pedig a szív, a keringés és a tüdő egészségének elősegítésében élenjáró.
i