Általánosságban a futópadokról

A futópad népszerűségét egyszerűsége és a kényelem adja, melyet biztosítani tud, hiszen aki otthonra beszerez egy ilyen eszközt, a nap bármely szakában, bármilyen körülmények között megtarthatja szokásos edzését. A futópadok nagyon széles skálán mozognak, rengeteg gyártó, számtalan típust dob piacra, melyek között megtalálhatók az olcsóbb és kevésbé felszerelt, de a méregdrága és luxusfunkciókkal ellátott darabok is. A futópadokról általánosságban elmondható, hogy elsősorban a láb és hátizmokat dolgoztatja meg, valamint magas hatásfokon hat a keringési rendszerre, zsírégetésre, közepesen hatékony a szív megdolgoztatásában és az izomtömeg növelésében, és az izomerő növelésében is van egy cseppnyi szerepe.

Ez minden futópadról elmondható, ám a gépek felszereltsége, ezzel együtt a hatás elérésének könnyedsége nagyon más, ahogy az áruk is, mely a felszereltségtől, anyagminőségtől és ne legyünk naivak, a márkanévtől is függ. A legismertebb márkák, mint a Bremshey, Tunturi, Robust, Proform, Kettler, Star Trac az egyszerűtől a luxusig, mindenfélét gyártanak, de a minőségre minden esetben odafigyelnek.

A futópadoknak két nagy csoportja van a felhasználási környezettől függően. Lehetnek otthoni vagy zárt közösségi felhasználású eszközök. Az otthoni futópadok kisebb igénybevételnek vannak kitéve, egyszerűbb a kezelhetőségük, kisebb helyet foglalnak, többnyire összecsukhatók.

A zárt közösségi felhasználású eszközök azonban, melyeket fitnesztermekben alkalmaznak, nagyobbak, sokkal nagyobb igénybevételre készültek és bonyolultabb felhasználásra is alkalmasak. A futópadokat a felhasználói súlyhatár szerint három csoportba osztjuk: max. 100 kg, max. 135 kg, max. 150 kg. A 150 kg-os súlyhatárt elbíró gépek viszonylag ritkák és áruk nagyon borsos, hiszen a szerkezeti felépítésnek nagyon masszívnak kell lennie.

A futópadok dőlésszöge állítható, de nem mindegy, hogyan. Az egyszerűbb eszközök manuálisan szabályozhatók, általában két vagy három fokozat található rajtuk. A motorikusan állítható dőlésszögű futópadoknál több fokozat érhető el és a szabályozása computer segítségével történik.

Ezek a gépek általában már betáplált edzésprogramokat is tartalmaznak, melyek során magától vált dőlésszöget az eszköz. A futópadok nagy része már beépített pulzusmérővel rendelkezik. Vannak a csak kézpulzust mérni képes gépek, melyek mérője a kapaszkodóban van legtöbbször elhelyezve.

A kézpulzusmérés és a mellöves pulzusmérési lehetőséggel ellátott gépeknél a komoly és pontos kardiózás, intervall edzés is teljesen követhető, mivel a mellöves pulzusméréssel EKG pontosságú adatokat lehet kapni.

i