Aranyér és sport

Mindig nagy kérdés, hogy az aranyér betegségre hogyan hat a sport. Az elkerülés vagy stagnálás elérése érdekében azt szokták javasolni, hogy ne emeljünk nehezet és ne végezzünk olyan testmozgást, ami nagy nyomást gyakorol az alsó testtájakra. Nyilván sokkal, nagyobb eséllyel alakul ki aranyér a súlyemelőknél, mint a futóknál, bár azért nem lehet általánosítani. Az aranyér kialakulás sokmindentől függ.

Az egyik legfontosabb, hogy a széklet könnyen üríthető és nem túl kemény állagú legyen. Ezzel máris sokkal kevesebb nyomást gyakorolunk a záróizom körüli erekre, melyeknél nem következik be tágulat. Ha nehezet emelünk, ráadásul rendszeresen, szintén nagy nyomás alakul ki az alsótest vénáiban és könnyen kialakulhat aranyér. Sok esetben az aranyér nem látható, nem tapintható.

Az emberek legnagyobb része rendelkezik vele, sokan tudnak róla, sokan nem. A belső aranyér csak akkor érzékelhet, ha már fájdalommal és vérzéssel is jár. A külső aranyér tapintható, szintén járhat fájdalommal és vérzéssel.
A sport az egészséget segíti elő, és ha megfelelően végzi valaki, semmiféle káros hatást nem gyakorolhat az életére. Az aranyérben szenvedők számára azonban különösen fontos, hogy mozogjanak.

Olyan ez, mint a visszerek a lábban. Kell, hogy a vérkeringés felpezsdüljön, az erekben meginduljon a mozgás, mert az érpangás nagyon rossz hatással van az ilyen jellegű panaszokra. Az ülő életmód is sokat ront a helyzeten. Aki ülő munkát végez, időnként álljon fel, sétálgasson, sőt, ha ideje és módja van rá, végezzen óránként valami pezsdítő, frissítő gyakorlatot.

Szintén igaz ez azokra is, akik egyhelyben álló munkát végeznek. A rendszeres, nem túlzottan megerőltető testmozgás is jó hatással van az aranyeres panaszokra. A futás, az elliptikus tréner használata kardio aerob mozgásforma, ami a felgyorsítja a vérkeringést, így mondhatjuk, átmossa az ereket. A nyomás megszűnik vagy legalábbis enyhül a záróizom körül, ezzel pedig elkerülhető a nagyobb tágulat, valamint a vér megalvadása, rögösödése az említett területen.

A túlsúly nagyban befolyásolja az aranyér kialakulását. Aki ilyen jellegű panaszoktól szenved, kezdjen el diétázni és többet mozogni. Egy kis súlyvesztés már könnyíthet az erek nyomásán, így kevésbé fog romlani a helyzet. A megfelelő életmóddal elkerülhető vagy jól kordában tartható az aranyér.
i