Az éhségérzet ellen is kiváló a sport

Sokkal kevésbé éreznek éhségét azok az emberek, akik sokat sportolnak és mozognak – bizonyították be mindezt nemrégiben amerikai tudósok, akik hozzátették, hogy a vékonyabb emberek esetében ez hatványozottan igaz, míg a súlyfeleslegtől küzdők esetében a kínzó éhségérzet szűnik meg a rendszeres testmozgás hatására. Már korábban is bebizonyították a kutatók, hogy szervezetünk leptin-szintjétől függ az, hogy mennyire érezzük az éhséget, tehát beérjük néhány falattal, vagy olyan farkasétvágyunk van, aminek nem tudunk majd megálljt parancsolni.

A hormonnak – amit csak a kilencvenes évek közepén fedeztek fel – nagy szerepe van ezen felül a zsír anyagcseréjében, ami azért fontos, mert a zsírsejtek által kiválasztott anyag a véráramba jutva nem csak az anyagcserére és az étvágyra, hanem testtömegünkre is hatással van.

A leptin nem csak az étvágyat szabályozza, hanem a testet is képes aktivizálni, hogy a felesleges kalóriákat a mozgással egyszerűbben el tudja égetni. Ha valaki túlsúlyos, a szervezetében megtalálható leptin szintje minden plusz kilóval kevesebb, ezáltal ez az anyag nem tudja betölteni szabályozó funkcióját.

A Michigan University kutatói ezt a hipotézist vették alapul, amikor elkezdtek vizsgálódni a témában, ehhez pedig 10 vékony és ugyanennyi molett testalkatú nőt kértek fel kísérleti alanyként, akik naponta háromszori étkezésben részesültek, hogy testsúlyukat megtarthassák.

A kísérletben szereplő nőket három napig figyelték és tesztelték két csapatra osztva. Az egyik csoport tagjait így pihentették, kényelembe helyezték, a másiknak azonban reggel és délután legalább ezer kalóriától kellett megszabadulnia futópad által.

Utóbbi csapatot a kutatók két további részre osztották a sport intenzitását figyelembe véve, ezáltal arra kérték őket, hogy a tesztek során egy ideig tempósabban végezzenek testmozgást, miközben a kutatók folyamatosan ellenőrizték és rögzítették az értékeket, miközben a nők az étkezések előtt egy tízes skálán meghatározták, hogy éppen akkor mennyire éhesek. Az eredmények alapján a túlsúlyos nőknél a mozgás hatására nem csökkent az étvágy, mert a túlsúlyosak leptin-szintje jóval alacsonyabb.

Ellenben a vékonyabb kísérleti alanyok esetében a sport után sokkal kisebb éhségérzetet jeleztek, mint mozgás előtt, ami alapján a szakemberek arra következtetnek, hogy a fizikai megterheléssel csökken az étvágy, mert nő a szervezetben a leptin koncentrációja.
i