Az első edzés futópadján? Na de hogyan.....mi segítünk.

Próbálunk adni pár tippet, hogyan tehetjük élvezetesebbé, hatékonyabbá a futópados edzéseinket.

Megoszlanak a vélemények a futópados edzések hatékonyságáról. Jó dolog, hogy a padon pontosan kontrolált tempóban futhatunk, hogy a dőlésszög változtatásával komoly hegyi tréningeket lehet végigcsinálni, hogy könnyen meg tudjuk oldani a folyamatos frissítést. A futószalag egyenletes, rugalmas felszínt biztosít a futáshoz, így kíméli a lábunkat.

A legelső futópados edzés

Ha először próbáljuk ki a futópadot, az edzőteremben mindig kérjük az edző tanácsát, segítségét. Először is ismerkedjünk meg a géppel. Tanuljuk meg:

- Hogyan lehet leállítani a szalagot: a gépeken van egy un. vészleállító, ez általában egy piros (mágneses) gomb a kijelző közepén, amit megnyomva/lerántva a szalag rögtön leáll. Megjegyzés: ha hirtelen szeretnénk megállni a leggyorsabb módszer nem a szalag leállítása, hanem a kapaszkodó megfogásával kilépés a futógép két szélére, terpeszállásba.

- Hogy lehet kiválasztani az előre beállított programokat, és hogy lehet ezekbe beavatkozni: általában 3-10 előre beprogramozott gyalogló illetve futóprogram van a futópadok memóriájában, amiket számozott gombokkal tudunk kiválasztani.

- Hogy tudjunk program nélkül, kézzel váltogatni magunknak a sebességet és a dőlésszöget: erre is számozott gombok és/vagy fel-le nyilakkal ellátott gombok szolgálnak a kijelzőn, és sokszor a futógép kapaszkodóján is vannak erre szolgáló gombok, mert ezeket futás közben sokkal könnyebb elérni.

- Hogy adhatjuk meg a gépnek fitness adatainkat: beírva nem, életkor, testsúly adatokat a gép folyamatosan jelzi nekünk, hogy kb. mennyi kalóriát égettünk el a futásunkkal (ezzel azért nem muszáj már az első alkalommal bíbelődni).

- Pulzusméréses edzés: gépenként változó, hogy van-e lehetőség pulzustartományok szerinti edzésre, ha szeretnénk kipróbálni, erről kérdezzük meg az edzőt.

Számítsunk rá, hogy a kisebb légellenállás következtében gyorsan felhevül a testünk, így sokkal többet fogunk izzadni, és többet kell frissítenünk is. Ezért indulás előtt még helyezzünk egy törülközőt és a frissítőnket elérhető távolságba, hogy ezekért ne kelljen leszállni a padról. Ha van a teremben, szobában ventilátor, próbáljunk annak közelébe helyezkedni.

És akkor rajta! Először sétával ismerkedjünk meg a géppel. Fogjuk meg a kapaszkodót, amikor elindul a szalag, és akkor engedjük csak el, ha már biztonságban érezzük magunkat, megtaláltuk az egyensúlyunkat. Próbáljunk elengedett kézzel sétálni, picit engedjük magunkat hátrébb majd előrébb a szalagon, hogy megérezzük a pad hosszát. Próbáljuk ki a sebességét és dőlésszöget állító gombokat. Pár perc séta után váltsunk fel lassú kocogó tempóba.

i