Saját testsúlyos edzés step by step kezdőknek – tolódzkodás

2020-08-11 16:24
2020-08-11 16:32
FittSport
Saját testsúlyos edzés step by step kezdőknek – tolódzkodás

Ha formás kart szeretnél, vagy keresel egy olyan gyakorlatot, amivel tricepszed alaposan megdolgoztathatod a váll és mellizmaidat is munkára foghatod, akkor a tolódzkodást semmiképpen se hagyd ki a repertoárból.!

Ne csüggedj, ha elsőre nem megy, hiszen nincs olyan gyakorlat, amit ne lehetne szépen felépíteni - rengeteg könnyített, nehezített változata van. Most nehézségi sorrendbe állítva megmutatjuk, honnan hova haladj.

1, Tolódzkodás pad szélén

a) Hajlított lábbal
Ülj le egy pad szélére, kezeid olyan közel legyenek a törzsedhez, mintha majdnem ráülnél a hüvelykujjaidra. Tehát szorosan melletted vannak a kezeid, az ujjaid előre mutatnak, majd kicsit tedd előrébb a lábaidat, derékszögben, talppal a földre. A leengedést úgy végezd, mintha simogatnád a hátad a paddal - ne előre-hátra lökdösd magad! A könyökök hátrafele, párhuzamosan mutassanak, ne engedd ki oldalra őket, mikor kinyomod magad. Figyelj rá, hogy ne akaszd ki teljesen a könyököd, az maradjon finoman rogyasztva.

b) Nyújtott lábbal
Kivitelezése egy és ugyanaz, mint az előző, egyetlen különbséggel: a lábaidat most nem hajlítva, hanem nyújtva tartod, ezzel nehezítheted az előbbi gyakorlatot.

c) Támasztott nyújtott lábakkal
Emeld meg a lábtartást: tegyél támasztékot a nyújtott lábak alá olyan magasságban, hogy a lábaid párhuzamosak legyenek a talajjal.

d) Tolódzkodás súllyal
Az előző gyakorlatot (C) nehezítsd azzal, hogy plusz súlyt teszel az öledbe.

2, Tolódzkodás rúdon

Itt tudsz trükközni azzal, hogy mennyire dőlsz előre. Minél jobban beledőlsz a mozdulatba, annál inkább bekapcsolódik a mell és vállizmod, minél egyenesebben engeded le magad, annál több feladat hárul a tricepszedre.

a) Erőnléted fejlesztésére használhatod a leengedés szakaszát, amikor nyújtott kéztartásból igyekszel minél lassabban leengedi magad.

b) Fűzz egy gumikötelet keresztbe a korláton, térdelj bele, gyakorold a tolódzkodást a gumi segítségével.

c) Végezz szabadon, gumikötél nélkül, annyi ismétlést amennyit csak tudsz, majd a gumi segítségével végezz erőltetett ismétléseket.

d) És megcsináltad! Ezen a ponton már készen állsz a szabad tolódzkodásra.

e) Nehezítsd a gyakorlatot plusz ellenállással, súly mellénnyel, lábak közé fogott súllyal, derékre akasztott nehezékkel.

Ha kültéri sportpark korlátjain gyakorolsz, számos kéztartás közül válogathatsz. Végezheted a gyakorlatot megszakított korláton sima fogással, fordított fogással, sarok korláton szintén a kéztartást variálva. Engedheted magad egyenes rúdra, vagy klasszikus két korlát közé. Próbáld ki őket, érdemes cserélgetni a gyakorlat kivitelezését, mert így edzésről-edzésre, több irányból bombázhatod az izmod, ami fejlődéssel fogja meghálálni kreativitásod.

 

 

 

i