A saját testsúly megmozgatása

2015-05-20 10:05
2019-06-21 08:17
FittSport
A saját testsúly megmozgatása

Manapság nagy probléma az elhízás, a lustaság, a mozgás elhanyagolása. A régebbi korokban az ember saját testsúly rendszeres megmozgatása nem jelentett gondot, hiszen csatákban kellett részt venni, menekülni és mászni, futni kellett az élelemért. És a munka is jellemzően fizikai munka volt.

A saját testsúly hétköznapi megmozgatása ma már nem elegendő

Ugye manapság különösebb erőfeszítést semmiért sem kell tennünk. A szervezet úgy működik, hogy beáll a lehető legtakarékosabb üzemmódra, csak olyan erőnlétben tartja magát, ami kiszolgálja a megszokott ritmust.

Semmi több. A saját testsúly "cipelése" mindaddig nem okoz akadályt, amíg intenzívebb mozgásra nem kényszerülünk.

Amikor a saját testsúly, mint hétköznapi teher

Ha belegondolunk, a saját testünk mozgatása nem szabadna, hogy nehézség legyen. Menni, fellépni valamire mindennap szoktunk, de a futás, a fekvőtámasz, a húzódzkodás már sokak számára nem általános tevékenység. A nők legnagyobb része nem képes egyetlen fekvőtámaszt sem elvégezni és egyszer sem képes felhúzni magát. 

Sajnos jelenleg a férfiak körében is elterjedt a gyengeség és megszűnt az igény az erő növelésére, így a fiatal férfiak nagytöbbsége szintén nem képes több fekvőtámaszt kierőltetni magából vagy legalább háromszor felhúzni magát. A túlsúllyal küzdők esetében nyilvánvaló, hogy az ilyesmi nagy nehézségeket okoz. Nekik ez olyan, mint egy átlagos testalkatúnak nehéz hátizsákkal végezni ugyanazt.

A saját testsúly mint hátrány, az edzés során

A saját testsúlyos edzésnél fontos odafigyelni arra, hogy ne erőltessük túl magunkat, ha súlyfelesleggel küzdünk. Mindenképpen le kell adni néhány kilót, hogy egész biztosan ne fenyegessen a sérülés veszélye. 50 kilóval húzódzkodni könnyebb és nem terheli meg annyira az izületeket, mint 90 kilóval erőlködve.

A guggolásnál a térd mehet tönkre, ahogy a futásnál is leginkább a térd és a boka kerül túlzott megterhelés alá. Ha a fogyás megtörtént vagy eleve megfelelő a testsúlyunk, de nem vagyunk képesek 15-20 fekvőtámaszt elvégezni, 3-4 szer felhúzni magunkat és lefutni egy átlagos távot, akkor sürgősen kezdjünk el javítani a helyzeten, mert kimondottan rossz erőben vagyunk.

Egy egészséges embernek meg kell tudnia mozgatni a saját testét, ez az alap, ahonnan el lehet kezdeni erősödni.

i