Szükséges-e valamilyen eszköz a hatékony edzéshez?

2021-03-23 00:00
2021-03-23 23:19
FittSport
Szükséges-e valamilyen eszköz a hatékony edzéshez?

Folyamatosan vita tárgyát képezi még a profi sportolók között is az, hogy a hatékony edzéshez szükséges-es valamilyen eszköz, gép, vagy pedig a saját testsúllyal végzett gyakorlatokkal is el lehet érni a kívánt eredményt. Arra még nem sikerült egyértelmű választ adni, hogy a kérdésben döntő-e az adott egyén fizikai felépítése, vagy a válasz mindentől független és egyetemes érvényű lesz majd.

Az tény, hogy sokaknak sikerült mindenféle eszközök és gépek nélkül is jelentős izomtömegre és izomerőre szert tenni, de az is igaz, hogy van, akinek ez nem sikerült és súlyzókészlet, különböző kondigépek és egyéb eszközök nélkül nem fejlődött volna.

Ha nem vagyunk profi sportolók vagy testépítők, akkor a kérdés eldöntése nagyon egyszerű. Nem kell semmilyen eszköz sem ahhoz, hogy karcsúbbak, vagy épp izmosabbak, formásabbak, erősebbek, fittebbek és egészségesebbek legyünk. Bőven elegendő a saját testünk és az akarat, a kitartás, amivel elérjük céljainkat.

Az egyik felkapottabb könyv, a Fegyencedzés is arra világít rá, hogy egy izmos, erős, egészséges testet létre lehet hozni anélkül is, hogy súlyzókkal vagy különböző eszközökkel edzenénk. A felülések, hasprés, lebegőülés, fekvőtámasz és egyebek kiemelkedően hatékony gyakorlatok, főleg, hogy számtalan kombinációjuk létezik. Például, ha már sikerült megcsinálni ötven-hatvan fekvőtámaszt, akkor jöhet egy következő fokozat, mondjuk megpróbáljuk úgy, hogy a lábainkat valamilyen magaslatra pakoljuk fel.

Lehet ez a magaslat egy ágy vagy egy szék, csak arra kell vigyázni, hogy ne mozdulhasson el, mert az balesetveszélyes. Ugyanígy lehet az is, hogy két tenyerünk és lábaink pihennek magaslaton, akár csak egy-egy könyvön és a testünket mélyebbre engedjük le. Igaz, ebbe bele lehet kötni, mert itt már eszközt is használunk, széket, könyvet, na de ennyiből maga a talaj is lehetne eszköz, amin állunk. Az említett gyakorlat altípusok után megpróbálhatjuk fél kézzel kivitelezni a karhajlítást.

Ugyanez a helyzet az egyéb gyakorlatok esetében is. Vannak olyan eszközök, amik tulajdonképpen beletartozhatnak a saját testsúlyos edzés körébe, mert nem plusz súlyt vagy ellenállást jelentenek, csak kiegészítenek egy-egy gyakorlatot. Ilyen a Toorx PRO hevederkészlete is, vagy a jógapárna, esetleg bosu párna.


A fitnesz labdák is csupán kiegészítést jelentenek vagy épp a kardiózáshoz hasznosak, de nem ugyanolyan jellegűek, mint például a súlyzók vagy az evezőgép. Szintén saját testsúlyos edzéshez alkalmazható a húzódzkodó rúd vagy a húzódzkodó keret is. Tulajdonképpen elmondható, hogy mindenféle eszköz nélkül is képesek vagyunk szép, erős, egészséges testet formálni magunknak, de némely eszköz sokat segíthet ebben.

Súlyzókészletre vagy finteszgépekre égető szükség nincsen, kivéve, ha gyorsan akarunk nagyon látványos eredményt elérni. Az eszközök és gépek megkönnyítik a dolgunkat, gyorsabban lehet velük célt érni.

i