A férfiak testképzavara

2014-03-31 11:13
2020-05-03 12:52
FittSport
A férfiak testképzavara
Az egészséges életmód egészséges jelenléte fontos az egyén életében. Fontos a megfelelő étkezés, fontos a sportolás, a rendszeres testmozgás. Manapság, mikor annyira sok rossz minőségű élelmiszert kínálnak a boltok, egyre jobban felértékelődik az egészséges életmód szemlélete, szerepe. Az egészséges életmódhoz hozzájárul az egészséges, szép megjelenés is. Utóbbi nem csak a nők kiváltsága már, hiszen a férfiak is egyre fontosabbnak tartják a jó megjelenést, az ápolt kinézetet.

A férfiak számára a sportolás szinte magától értetődő, hiszen a focizás, kerékpározás végigkíséri gyerekkorukat. Felnőtt létükben is, ha fogyni szeretnének, inkább sportolni kezdenek, semmint diétázni. Ám a férfiak esetében is meg van az a határ, amit ha átlépnek már nem egészség kategóriába tartozó egészséges életmódot követik.

Férfiak esetében különösen nehéz meghatározni azt a határt, amely azt jelzi, hogy meddig kell erősíteni a testüket, hiszen a férfiak esetében kialakuló testképzavar is egy folyamat eredménye.

Egy vizsgálat azt mutatta ki, hogy a férfiak esetében kialakult testképzavar is inkább önértékelési problémákból ered, melyet az izomdiszmorfia névre kereszteltek.

Mi alapján ismerhetjük fel a testképzavaros férfiakat? Nézzük a tüneteket!
  1. Túlzottan sokat foglalkozik a teste izmosságával, szikárságával. Neki már nem megfelelő a napi négy-öt órás súlyemelés, edzés sem, hanem minél több időt tölt testedzéssel. Ehhez mérten bánik az étkezésekkel, az étrendjével is (több izomnövelő szert fogyaszt, még az illegális izomnövelő szerektől sem idegenkedik).
  2. Soha nem hagy ki egy edzést sem, inkább a társas kapcsolatait hanyagolja.
  3. A folytonos elégedetlenség, amit a testével kapcsolatban érez, egy állandósult stresszforrásként van jelen az életében, így az agresszivitásba átfordulva megváltoznak a társadalmi kapcsolatai.
  4. Központi témája a saját izomzata, testének képe, amellyel többnyire elégedetlen, és az ellenkezőjéről nem lehet meggyőzni.
  5. Annak ellenére fogyasztja a teljesítményfokozó szereket, hogy tisztában van azok káros hatásaival.
A tükörbe nézve hasonló érzések járják át a testképzavaros férfiak lelkét, mint az anorexiában szenvedő nőkét (lányokét). Az izomzatukat állandóan kicsinek látják, testüket véznának titulálják. Hiába a legnagyobb izomzattal rendelkezik, a társaságában megjelenő, hasonló adottságokkal rendelkező férfiakhoz viszonyítva kisebbnek látja önmagát. Depresszióig süllyedő állapot jellemzi, ha kihagyja az edzést, vagy nem tartotta be az étrendjét.

Az izomdiszmorfiában szenvedő férfiak szívesebben és egyre több időt töltenek az edzőteremben, elfeledkezve a megbeszélt találkozókról, vagy lemondják a családi, baráti összejöveteleket. Szinte minden társasági érintkezés elmarad az életükből, mert kényszeredetten edzeniük kell.

Komoly lelki problémát okoz nekik, ha az edzésterv ütemétől eltér, még akkor is, ha nem a saját „hibájából” történt a változtatás, például beteg lett a személyi edző, és nincs, aki helyettesítse őt.
i