A futás boldoggá tesz!

A rendszeres futásról több kutatás is bebizonyította a múltban – illetve ezt bárki érezheti is, ha kipróbálja –, hogy edzettebbé, ellenállóbbá és kitartóbbá teszi az embert. Egy friss tanulmány szerint azonban ezen felül a futás szó szerint boldogít is, egy tudományos kutatás során ugyanis bizonyosságot nyert, hogy a futás képes fokozni a testi elégedettséget is. Manapság a testmozgást választók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a futás, valamint a kocogás, ami elsődlegesen a mozgásforma praktikusságának köszönhető, hiszen nem igényel semmiféle különösebb felszerelést, mindössze egy kényelmes és meleg ruhát, valamint egy megfelelő futócipőt.

A futás bárhol kivitelezhető, mindenhol garantáltan találunk olyan helyszínt, ahol lehetőségünk lesz átmozgatni magunkat. A futás ezen felül nem köt sem életkorhoz, sem edzettségi szinthez, ezáltal bármikor, bárhol és bármilyen kondi mellett el lehet kezdeni, természetesen igazodva a testsúlyhoz, valamint erőnlétünkhöz.

Hogy mégis miként képes arra a futás, hogy boldoggá tegye az embereket?

Lássuk! A rendszer futás hatására ugyebár bizonyított, hogy növekedik az aerob állóképesség, ezen felül pedig rengeteg anyagcserével kapcsolatos, légzőszervi, kiválasztó rendszert érintő, hormonális és idegrendszeri változás is vár azokra, akik rendszeresen nekilátnak futni.

A boldogságérzet a hormonális hatásokban keresendő, az agy ugyanis a testmozgás során endorfint szabadít fel, aminek hétköznapi neve nem más, mint a boldogsághormon.

Az endorfin felszabadulása a futás kezdetétől számított 35-45. perctől kezdődik meg, érdekessége pedig, hogy a futás befejezését követően akár órákig is megmarad. Ezzel nem csak sokkal jobb kedéllyel rendelkezünk majd, hanem javul a stresszes helyzeteket megoldó- és monotóniát tűrő képességünk is, aminek igencsak nagy hasznát látjuk majd a rohanó hétköznapokban.

A futás hatására javul ezen felül saját testünkről alkotott képünk is, amelynek köszönhetően a világhoz és az emberekhez való hozzáállásunk, illetve kapcsolatunk is. Persze a futást sem szabad túlzásba vinni, pláne nem kezdőként és túlsúllyal, hiszen számtalan krónikus sérülés alakulhat ki abban az esetben, ha nem figyelünk oda a mértéktartásra.

Kövessük tehát mindig a fokozatosság szabályát, ami talán lassú folyamat lesz, ellenben a végén ott a cél, a boldogság, hiszen a futás boldoggá tesz.

i