Futás kezdőknek

2015-09-03 21:03
2022-07-07 08:47
FittSport
Futás kezdőknek

A futás az egyik legnépszerűbb sport. Akik fogyni szeretnének, vagy elkezdenének aktívabb életet élni, rendszerint azt határozzák el, hogy rendszeresen eljárnak futni. Futni lehet a szabadban, épített futópályán, terepen, vagy éppen aszfalton, de lehet fitnessteremben, vagy otthon is, futópadon.

A futás tényleg hasznos, de nem mindegy, hogyan állunk neki

A fenti megoldások mindegyike  hasznos és nagyon jó hatással van a közérzetre, fizikai és szellemi teljesítőképességre. De mielőtt bárki azt gondolná, hogy futni a legegyszerűbb, el kell keseríteni, nem így van. A futást sem mindegy, hogyan csinálja az ember. Ha nem megfelelő a módszer, semmit sem ér, sőt, még inkább káros hatásai vannak, mint haszna.

Rendszeres futás - hogyan építsük be a mindennapjainkba?

Először is, fel kell mérni, mire vagyunk képesek. A túlterhelés nem jó megoldás, a szervezetet fokozatosan kell hozzászoktatni az új életmódhoz, hogy ne kapjon sokkot. Egy próbafutással vagy teszttel kideríthető, hogy egységnyi távot mennyi idő alatt tudunk lekocogni, mekkora távon tudunk erőltetett tempót diktálni. Ezt fontos tudni ahhoz, hogy reális célokat tűzzünk ki. A célok fontosak, nélkülük nehéz motiváltnak maradni és a fejlődést is nehéz nyomon követni. Fontos, hogy elkerüljük a tipikus hibákat.

A futás felszerelés igénye

A futáshoz szükség van bizonyos felszerelésre. A megfelelő futócipő nem úri hóbort, hanem alapvető feltétel. 

A hétköznapokban a láb nagy megterhelésnek van kitéve, főleg, hogy manapság a szépség és divat oltárán feláldozzuk az egészséget. A sportban ez megengedhetetlen. A futás nagyon is igénybe veszi a bokát, a talpat és az egész vázunkat, így a lábnál kell kezdeni a magasfokú támogatást. Mindenképpen kell egy megfelelő méretű, bokát jól tartó, az adott terepre illő, és haránttámogatással ellátott futócipő.

Nők számára a megfelelő minőségű sportmelltartó is alapvető feltétel. A futáshoz nem árt kényelmes nadrágot és pólót is beszerezni. A futónadrágok többfélék lehetnek, ahogy a sportfelsők is, ezek közül mindenki ki tudja választani azt, amiben a legkomfortosabban tud mozogni.

Futáshoz érdemes kulacsot is beszerezni, mert ha fél óránál többet futunk, a folyadékot pótolni kell. Szintén hasznos, de nem feltétel a zenelejátszásra alkalmas eszköz. Ez azért jó, mert a zenével való futás közben nehezebb elunni a tevékenységet és kevésbé érhet kudarc. A zene felpörget, jobb kedvre derít és segít felvenni egy megfelelő ritmust.

A futás egészségügyi felülvizsgálata

A futásnál nagyon oda kell figyelni arra, hogy ha utána derék, térd vagy bokafájdalmat észlelünk, akkor valami nincs rendben. Ha ez gyakori, akkor fel kell keresni egy orvost, mert izületi problémával állunk szemben. A futás előtti bemelegítés és a futás utáni nyújtás nagyon fontos, ezekről nem szabad elfeledkezni. Nagy súlyfelesleggel előbb diétázni kell mert a nagy súly tönkreteheti az izületeket.

i