A kalciumhiány és kezelése

2017-08-03 19:14
2021-12-13 10:19
FittSport
A kalciumhiány és kezelése

A kalcium az a nyomelem, mely legnagyobb mennyiségben fordul elő a szervezetünkben. Naponta legalább egy gramm kalciumra lenne szükségünk a nemzetközi és a hazai ajánlások szerint. Átlagos kalcium bevitelünk azonban ettől átlagosan harmadával kevesebb. Hiány kialakulása esetén sokrétű tüneteket tapasztalhatunk a hiány időtartama és mennyisége alapján. Teljesen más tüneteket generál ha vérünkben kevés a kalcium, mintha normális vér-kalcium szint mellett alakul ki kalcium hiány.

A kalciumhiány oka

A kalcium felszívódását, a vérben lévő kalciumszintet és a kalcium csontokba jutását a D-vitamin segít szabályozni, melynek aktiválódásában bárhol zavar lép fel, kalciumhiány alakul ki. A vér kalciumszintjének csökkenését eredményezheti a mellékpajzsmirigy-hormon hiánya vagy szintjének csökkenése. Ha a vérben csökkent a kalciumszint, az azonnali problémákat okoz, míg ha máshol alakul ki a kalciumhiány, az krónikus betegségekhez vezethet. A kalciumhiányt rossz kalciumfelvétel okozhatja, esetleg túlzott magnéziumfogyasztás, elégtelen mellékpajzsmirigy működés, máj és veseproblémák, D-vitamin hiány, felszívódási zavar, epilepszia elleni szerek, stb.

A kalciumhiány tünetei

Az egyik legegyszerűbben észrevehető tünet a töredezett köröm, szárazabb, fénytelenebb haj. A heveny kalciumhiány tünetei közé tartozik még a lábikragörcs, szívritmus-zavarok, epilepsziaszerű rosszullét. A krónikus kalciumhiány angolkórt, csontlágyulást és csontritkulást okozhat. Alapvetően a mozgásszegény életmód sem kedvez a csontok állapotának, gyakoribb a csontritkulás is azok körében, akik nem mozognak eleget. Ezt azonban egy kis otthoni futóedzéssel, kocogással a futópadon orvosolni lehet.

Kalciumhiány okozta megbetegedések gyógyítása, kialakulásának megelőzése

A betegségek gyógyítása változó, az angolkór esetében például könnyen gyógyítható, míg a mellékpajzsmirigyek megbetegedésben szinte kilátástalan.
Ha akut kalciumhiányról van szó, akkor intravénásan adható kalciumkészítmények állnak rendelkezésre, melyet orvos adhat be teljes biztonsággal.


Kalciumdús tej

Kép forrása: Pixabay.com

 A tetánia nevű betegség vérlúgosodás miatt alakul ki, ilyen esetben a beteg orrát be kell fogni, hogy megakadályozzuk a vér széndioxid nagymértékű távozását. Ezeket az eseteket azonban jobb, ha szakemberre bízzuk akut probléma esetén.

Hogyan előzhető meg a kalciumhiányos állapot kialakulása?

Sokat tehetünk saját egészségünk érdekében, ha odafigyelünk a megfelelő mennyiségű kalcium bevitelére, és hogy helyes életmódot gyakoroljunk.

Tipikusan magas kalciumtartalommal rendelkeznek:

  • A tejtermékek,
  • sajtok,
  • a sötétzöld leveles zöldségek,
  • a gabonafélék,
  • a citrusgyümölcsök 

A kalcium más mikrotápanyagokkal is szoros kapcsolatban van, pusztán a kalcium pótlása nem feltétlenül oldja meg a problémáinkat.

Kalciumgyilkos szokások

  • A túlzott mértékű kávéfogyasztás például kalciumgyilkos rossz szokás, mivel rontja azon nyomelemek felszívódásának esélyét, amelyek a csontépítésben nagy szerepet játszanak.
  • Nem javasolt a szénsavas italok túlzott mértékű fogyasztása sem, mivel a nagy mennyiségű szénsav megakadályozhatja a fontos ásványi elem felszívódását, úgy mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás.
  • Ha mesterségesen juttatjuk be a szervezetünkbe a kalciumot, akkor figyeljünk arra, hogy nehogy túladagoljuk, mivel a szükséges mennyiségnél nagyobb mértékben bevitt kalcium akár vesekövet is okozhat.

Ha odafigyelünk az egészséges táplálkozásra, időt szakítunk a testmozgásra, és megfelelő mennyiségű alvást biztosítunk magunknak, akkor lényegesen kisebb az esélye annak, hogy vitaminhiány lép fel a szervezetünkben. A vitaminok pótlására csak akkor van szükség, ha a szervezetünk tartalékai valami oknál fogva kimerülnek és kialakul a vitaminhiány. A vitaminhiány ellen megfelelő táplálkozással védekezhetünk, valamint a gyógyszertárakban, bioboltokban kapható vitaminkészítmények szedésével. Legtöbb esetben egy sima multivitamin szedése is elég, melyet kiegészíthetünk C vitaminnal, magnéziummal és kalciummal is.

i