A súlyzós edzések szabályai

A súlyzós edzések megkezdése előtt fontos informálódni egy kicsit, mert nem mindegy, mit és hogyan csinálunk. Először is tűzzük ki a célt, szerezzük be a kellékeket, mondjuk egy súlyzókészletet, majd pedig olvassunk utána, mely izmokra, milyen mozgás hat, valamint melyek a helyes és melyek a káros kivitelezési módok. A súlyzós edzésnek vannak alapszabályai, melyeket a hatékonyság és egészség érdekében be kell tartani.

  • Megfelelő időpont és rendszeresség: Érdemes egy fix időpontot megjelölni, amikor mindenképpen tudsz edzeni. Ezt az időpontot a lehető legjobban tartsd be és vigyél rendszerességet az időbeosztásod ezen részébe. Fontos, hogy ne össze-vissza edz, hanem rendszeresen és tartsd be a regenerálódási időket is.
  • Mindig kell bemelegítés: A bemelegítés elhagyása sérüléshez is vezet, de jobb esetben „csak” kevésbé leszel hatékony az adott edzésen. A testet, a célizmokat fel kell készíteni a kemény munkára, nem szabad csak úgy belevágni a közepébe. Az izomszakadás nagyon súlyos tud lenni, akár a későbbi edzéseket is veszélyeztetheti.
  • Széria és ismétlésszám: Készíts edzéstervet és szériákban, sorozatokkal dolgozz. A szériák közt tarts egy kis pihenőt, így hatékonyabb és biztonságosabb az edzésed. A kezdők számára, a túlterhelés elkerülése érdekében négy egymást követő, nyolc ismétlésből álló széria, ami kitolódhat esetleg a négy szériás, tíz-tizenkét ismétlést tartalmazó sorozatig is.
  • Ne terheld túl magad: Fontos, hogy tisztában legyél a határaiddal és csak szép lassan, megfelelő alapokra támaszkodva tologasd ki azokat. A hirtelen irreális megterhelés olyan sérülést is eredményezhet, ami maradandó károsodást jelent. A maradandó károsodás pedig azt jelenti, hogy elképzelhető, hogy nem edzhetsz többé olyan keményen, ahogy szeretnél és nem építhetsz akkora izmokat, amelyeket lassabb tempóval, türelmesen felépíthettél volna.
  • Legyen edzőtársad: Ha a fekpadon fekve nyomsz, fontos, hogy legyen valaki melletted, aki problémás esetben a segítségedre tud sietni. Ez főleg akkor kihagyhatatlan, ha nagy súlyokkal edzel. Egy aprócska bicsaklás, egy csuklás, tüsszentés vagy bármi probléma felmerülhet, te fekszel a hatalmas súly alatt és senki sem tudja elvenni tőled. Ezekből a helyzetekből végzetes baleset is adódhat, ezért ne partizánkodj egyedül.
  • Nyújtás: A nyújtás minden sporttevékenység után roppant mód fontos. Ha nem nyújtasz, az izmaid összegumósodhatnak, kötötté válhatnak és sokkal nagyobb az izomláz esélye is. Nem csupán edzések után érdemes nyújtani, a nyújtás önmagában is egészséges és mindenkinek ajánlott lenne legalább felkelés után és napközben is egyet nyújtani. A teste vérellátása javul, az izmok, ízületek átmozgatódnak, felfrissülsz és könnyedebbé válsz. Súlyzós edzés után ez kiemelten fontos. Ha a nyújtás fájdalmat okoz, akkor nem szabad erőltetni, érdemes orvoshoz fordulni, mert valami probléma lehet a nyújtani kívánt izomban vagy környékén.
i