A testmozgás pozitív hatásai, amelyeket kevesebben ismernek

A testmozgás kapcsán nagy általánosságban mindenki ismeri azokat az előnyöket, miszerint sokkal erősebbek, izmosabbak és fittebbek leszünk általa, valamint leadhatjuk segítségével a felesleges kilóinkat. Vannak azonban a testmozgásnak olyan, külsőleg nem látható, de egészségünk szempontjából mégis rendkívül fontos hatásai, amelyeket meglepően kevesen ismernek.

A tetsmozgás nem csak fizikailag, de lelkileg is erősebbé tesz, fokozza a szellemi teljesítőképességet is, nemcsak a fizikait.

A testmozgás nem látványos, de fontos hatásai szervezetünkre

A vérnyomásunkra, illetve annak szövődményeire gyakorolt pozitív hatások:

Ha túl magas a vérnyomásunk, kezdjünk el sportolni! Nem kell gyógyszerekkel és csodaszerekkel tömni magunkat, nem kell elkeseredni sem, csak neki kell állni és rendszeresen mozogni, aminek köszönhetően megelőzhetjük a különféle szív- és érrendszeri megbetegedéseket. 

Egy kutatás nemrégiben bebizonyította, hogy a kitartást segítő sportágak – ezek a 40-60 perces sportok és edzések –, képesek akár 8/6 Hgmm-rel is lecsökkenteni a vérnyomás mértékét, de extrém esetekben, főként korábban elhízottaknál akár 20/16-os érték is megfigyelhető volt.

A mozgásszerv-rendszerre gyakorolt pozitív hatások:

A rendszeres testmozgás ezen felül a mozgásszervi betegségekre, valamint a csontritkulásra is rendkívül kedvezően hat, ezekre ugyanis nem csak kalciumra, valamint D-vitaminra van szükség. 

A csontritkulás megerősítésének egyik leghatékonyabb ellenszere például az elegendő D-vitamin és kalcium mennyisége mellett a kiegyensúlyozott, egész testünket, főként csontjainkat megmozgató testmozgás. Ezzel megelőzhetjük továbbá a porckopást, a gerincbántalmakat, de még a különféle ízületi problémákat is.

Az emésztőszerv-rendszerre gyakorolt pozitív hatások:

A testmozgás kimagaslóan jót tesz gyomor- és bélrendszeri panaszok esetében is! A mozgás ugyanis alaposan felgyorsítja a belek összehúzódását, de még az aranyérre is jótékony hatással van – pláne ülőmunkát végzők esetében. Jó hatást érhetünk el továbbá abban az esetben is a testmozgással, ha példának okáért régóta refluxtól szenvedünk, esetleg problémánk van a székletürítéssel.

A testmozgás stressz enyhítő szerepe:

A legkevésbé ismert pozitív hatása azonban a testmozgásnak egyértelműen az, hogy képes alaposan lecsökkenteni a stressz szintjét. A stressz a felgyorsult világ lépfenéje, mindenki szenved tőle kisebb vagy nagyobb mértékben. 

Ha azonban valaki hetente legalább három alkalommal eljár sportolni, vagy mozogni, sokkal könnyebben leküzdi ezt a problémát, hiszen a sportolás képes oldani a stresszt, illetve annak minden szövődményét.

i