Amit a kollagénről még nem tudtál

Mi is az a kollagén? Legegyszerűbben megfogalmazva: a kollagén az a természetes fehérje, amely támogatja a test elsődleges szöveteinek struktúráját: a kötőszövetét. Biztosítja a szervek és a szövetek elasztikusságát. A fiatalság őre. A kollagén a szervezetünket összetartó rostos kötőszövet, „a test ragasztója” – mert összeragasztja a csontvázat a lágy szövetekkel. Nagy teherbírású, rostos fehérje, amely fontos alkotóeleme a csontoknak, izületeknek, porcoknak, inaknak, szalagoknak, egyéb kötőszöveteknek, hajnak, bőrnek, körömnek és a létfontosságú szerveknek. Hiánya az egész testre vonatkozóan gyengeséghez és fáradtsághoz vezet. Rossz lehet a közérzetünk, kevesebb lehet az energiánk, és ahogy haladunk előre a korban, egyre kellemetlenebb tüneteket produkálhat. Sokféle betegség ennek az élő fehérjének a pusztulásával hozható összefüggésbe.

A kollagén termelődés lassulási folyamata 20 éves kor után kezdődik, majd a 30-40. életkorra lecsökken, és szinte teljesen leáll az 50.-60. évre, ily módon a kollagén hiány a fő oka az öregedési folyamatoknak. Első jelei a ráncok és az ízületi fájdalmak megjelenése.

A biológiai öregedés következtében a kollagén mennyisége évente 1 %-kal csökken. A környezeti hatások, szennyeződések, időjárási viszonyok, stressz, és még sorolhatnánk… - mind-mind csökkentik a test kollagén-szintjét. A kollagén termelődésének csökkenésével a bőr kevesebb vizet raktároz, és megjelennek az első ráncok, továbbá legyengül a csontszerkezet, az izmok, inak és ízületek szövetei elernyednek. Ilyenkor figyelünk fel arra, hogy amit eddig könnyedén végeztünk (futás, hajolás, lépcsőzés, stb.) az hirtelen fájdalmassá válik. Tapasztaljuk, hogy az öregedés folyamata elkezdődött.

Ahhoz, hogy megőrizhessük a fiatalságot és az egészségünket, a kollagén szintet mindig egyensúlyban kellene, hogy tartsuk a szervezetünkben. A kollagén megtalálható a hústermékekben, főleg a szárnyasokban és a halakban van sok belőle. Főleg az inakban, porcokban és bőrben, (bár ezeket legtöbbször nem használjuk fel az ételekben) de megtalálható az étkezési zselatinban is. A zselatin éppen olyan fehérjékből épül fel, mint a kollagén.

Szervezetünk minden nap újratermeli a kollagént. Ezt a fehérjét aminosavakból állítja elő, ezért fontos, hogy nagy mennyiségben fogyasszunk teljes értékű fehérjéket és C-vitamint, mert C-vitamin nélkül a szervezet kollagén szintje teljesen leáll.
i