Ásványi anyag körkép II. – mikroelemek

Az ásványi anyagok mindeki szervezetében megtalálhatóak, amennyiben nem megfelelő a szervezetben a mennyisége, akár egynek is, valamilyen hiány lép fel. A hiányok következtében megbetegszik a szervezet. Nézzünk néhány ásványi anyagot, milyen hatása van a szervezetünkre. Cink: Legjobban az osztrigából, vörös húsokból, földimogyoróból és napraforgómagból vihető be. Számos enzim működésében van szerepe, a szaporodáshoz, növekedéshez és immunitáshoz elengedhetetlen. Hiányában étvágytalanság, gyenge ellenálló képesség és serdülőknél növekedési, fejlődési zavarok lépnek fel. Férfiaknál 9,5 mg, nőknél 7 mg a napi szükséglet.

Kén: Állati és növényi eredetű fehérjék a legjobb forrásai. Minden sejtben megtalálható anyag, két esszenciális aminosav alkotórésze, hiánya ismeretlen.

Jód: Tengeri algák, rákok, kagyló és jódozott konyhasó a legjobb forrása. A pajzsmirigy hormonjainak létfontosságú alkotóeleme, hiányában köszvény, közömbösség, száraz bőr és haj a tünetek.

Króm: Legjobb forrásai a vörös hús, máj, tojás, tengeri algák, sajt, teljes kiőrlésű lisztek. A vér koleszterin – és cukorszintjének szabályozásában van szerepe, hiányában koleszterinszint emelkedés, csökkent glükóz tolerancia lép fel.

Mangán: Legjobb forrásai a kemény héjú gyümölcsök, gabonafélék, barna rizs, hüvelyesek, Graham-kenyér. Csont és kötőszövet képző, valamint az energiafelszabadításért felelős enzimek alkotóeleme. Hiánytünetei nem ismertek, a napi beviteli mennyiség nők és férfiak számára egyaránt 1,4 mg.

Molibdén: Legjobb forrásai a belsőségek, főleg a máj, élesztő, hüvelyesek, levélzöldségek (termőtalajtól függően), valamint a teljes gabonaszemek. Lényeges összetevője a DNS és az RNS szintézisében részt vevő enzimeknek. Hiányának tünetei nem ismeretesek, ám túlzott bevitele esetén rézhiány léphet fel.

Réz: Belsőségek, rák, kagyló, kemény héjú gyümölcsök, magvak, gabona, kakaó a legjobb forrásai. A csontfejlődéshez, a kötőszövetek kialakulásához elengedhetetlen, segíti a vas felszívódását, számos olyan enzim alkotóeleme, ami védelmet nyújt a szabad gyökök ellen. Hiánya nagyon ritka, főleg koraszülötteknél fordul elő, valamint felszívódási zavarokkal küzdő kisgyerekeknél. Nők és férfiak esetében egyaránt 1,2 mg a napi szükséglet.

Szelén: Leginkább húsból, halakból, tejtermékekből, lencséből, avokádóból, paradióból vihető be. Létfontosságú a nemi fejlődéshez, antioxidáns, védi a sejteket a szabadgyökök okozta károsodásokkal szemben. Nagyon ritka a hiánya, visszamaradott nemi fejlődést eredményez.

Vas: Leginkább húsokból, belsőségekből, szardíniából, tojásból, sötétzöld levélzöldségekből szerezhető be. A hemoglobin és számos, az energiafelszabadításban részt vevő enzim összetevője. Hiányában vérszegénység, fáradtság, légszomj, csökkent ellenálló képesség lép fel. Nők esetében a napi szükséglet 14,5 mg, férfiaknál 8,7 mg.
i