Az állóképesség növelése

Az emberi szervezet ahhoz igazítja terhelhetőségét, ami éppen a szokásos életmód. Az állóképesség tulajdonképpen ez a terhelhetőségi szint. Azt jelenti, hogy egy-egy nagyobb erőkifejtésnél milyen sokáig bírja energiával a szervezet és ezt követően milyen gyorsan tud regenerálódni. Az ember állóképessége nem egy kőbevésett dolog, nagyon sok mód van ennek befolyásolására. Sajnos negatív irányban is. A negatív befolyásolás a legkönnyebb, tulajdonképpen egyszerűen csak nem kell fejleszteni és akkor beáll a lehető legtakarékosabb üzemmódba.

Az állóképesség növelés sem bonyolult, csupán kitartás, hajlandóság kell hozzá. Az egyik alapgyakorlat ehhez, a futás. Nem kell a gyors tempójú, gyilkos edzésekre gondolni, elég egy átlagos tempójú kocogás is, de huzamos ideig. Tíz perc futással nem sokat segítünk állóképességünkön.

Ne jusson eszünkbe, hogy már elfáradtunk, vagy, hogy kényelmetlen a levegővétel. Az állóképesség javítása egy hosszú, lassú folyamat, amit kellő következetességgel kell végigcsinálni. És még tovább. Ugyanis, ha elhanyagoljuk, nagyon gyorsan vissza tud zuhanni. Ha a futás nem opció, akkor az edzéseinket próbáljuk meg kitolni mindig néhány perccel. Öt perc kevés, legyen inkább tíz. Ilyenkor érdemes azt hajtogatni magunkban, hogy „bírom még”.

Mert valóban bírjuk, legtöbb esetben nem az izmaink adják fel, hanem fejben nem vagyunk ott. Ha azt gondoljuk valamiről, hogy ez nehéz, akkor úgy állunk hozzá és valóban nehéznek érezzük. Azonban ha megvan a kellő motiváció és nem korlátoznak az előítéletek és félelmek, a nehéz dolgok is könnyebben mennek.

Elhisszük, hogy meg tudjuk csinálni. Természetesen a realitás talaján kell maradni, agyonhajszolni sem szabad magukat, azzal az ellenkező hatást érjük el. Hosszú időre kimerülhetünk és elmegy a kedvünk az egésztől. Aki óvatosabb duhaj, az a túrázással, kirándulással is javíthat teljesítőképességén.

A módszer ugyanaz. Hosszabb távok, rövidebb idő alatt.
i