Az integetőháj eltüntetése edzéssel

Sokan talán nem ismerik az integetőháj kifejezést, de biztosan mindenki látott már olyan zsírszövetet, amelyet három irányból is csupán a bőr határol és ennek következtében bizonyos mozdulatoknál szinte lebeg, röpköd, mint valami zászló. Az integetőhájnak is nevezett zsírfölösleg leglátványosabb helye a felkar, ahol a tricepsz környékén alakul ki. Megjelenése általában összefügg a bőr megereszkedésével is, így akár számottevő súlyvesztés kellemetlen kísérőjelensége is lehet. Megfelelő gyakorlatokkal azonban megelőzhető kialakulása és ha már létrejött, akkor sem kell aggódni miatta, ugyanezekkel a gyakorlatokkal el is tüntethető.

Fekvőtámasz az izmos karokért
Kép forrása: Pixabay.com

Ahhoz, hogy fogyásunk során ne ereszkedjen meg a bőrünk és az egyébként nem számottevő zsírfölösleg ne lötyögjön alatta, izmokra van szükség. Jelen esetben a felkar háromfejű karizmait, azaz a tricepszeinket kell megerősítenünk. Erre számos nehezebb és könnyebb gyakorlat is rendelkezésünkre áll, ne aggódjunk, az integetőháj eltüntetése könnyebb, mint gondoltuk.


Az integetőháj eltüntetése, avagy a tricepsz edzése

A legegyszerűbb közepesen nehéz gyakorlat a hagyományos egykezes tricepsz gyakorlat. Ezt állva és ülve egyaránt végezhetjük, a lényeg, hogy ügyeljünk a helyes testtartásra és a szabályos kivitelezésre. Olyan súlyzóval végezzük a gyakorlatot, amellyel képesek vagyunk legalább négyszer 10-15 ismétlés szabályos végrehajtására. Ha helyesen végezzük, ennek a gyakorlatnak a hatását azonnal érezni fogjuk a tricepszünkben.

A legnehezebb de egyben leghatásosabb tricepszerősítő és egyben integetőháj eltüntető gyakorlat a tolódzkodás. Mivel még a férfiak egy része sem képes szabályos tolódzkodásra, ezért nőként nem kell szégyenkeznünk, ha kifog rajtunk ez a gyakorlat. Szerencsére van könnyített változata is, amikor nyújtott lábunkat magasan kitámasztjuk, és így ereszkedünk le hátratett karjainkon. Edzőpadok és edzőgépek helyett néha kényelmesebb, ha az ágyra vagy egy székre tesszük föl a lábainkat. A tolódzkodás, bár nehéz gyakorlat, de nagyon hatékony és mivel saját testsúllyal végzett alapgyakorlat, nem jár számottevő sérülésveszéllyel sem és még csak eszközre sem lesz hozzá szükségünk.

A harmadik, talán legkönnyebb tricepszgyakorlat az úgynevezett lórúgás. Ehhez támadóállásba kell helyezkedni előredőlve, egyik kezünkkel az előre helyezett térdünkön megtámaszkodva. A másik kezünkben tartott súlyzót a testünk mellett kell hátraemelgetnünk, karunkkal olyasféle mozgást végezve, mint amikor a ló kirúgja a lábát hátra. A szabályos kivitelezés itt is lényeges, de ez a gyakorlat még annyi veszélyt sem rejteget, mint az egykezes tricepszgyakorlat, viszont az integetőháj eltüntetésében nagyon fontos szerepet játszik.
Csigás edzőgépen végezhetünk lehúzást is a tricepszünk edzésére, valamint jó hatással vannak az integetőháj elleni a harcban az olyan egyszerű alapgyakorlatok is, mint a fekvőtámasz vagy az ugráló kötelezés.

i