Evezőpad-evezőgép megfelelő használata

2015-07-02 05:46
2020-05-03 13:08
FittSport
Evezőpad-evezőgép megfelelő használata

Az evezőpad, vagy más néven evezőgép egy kevésbé ismert cardio gép. A szobabicikli vagy elliptikus tréner mára nagyon népszerűvé vált, szinte felváltotta a futópadod, ezzel ellentétben ez a rendkívül hasznos berendezés, az evezőpad nem terjedt el.

Miért nem olyan elterjedt az evezőpad?

Elképzelhető, hogy azért, mert sokan úgy vélik, az evezőgép a mellizmok, kar és váll erősítését szolgálja. Emellett az evezőgép valamivel nagyobb helyet foglal, mint egy szobabicikli. Szerencsére mára kapható összecsukható formában is, és igyekeznek kompakt és könnyen tárolható típusokat gyártani.

Mi az igazság az evezőgép modellekkel kapcsolatban?

Az evezőgép a közhiedelemmel ellentétben nem csak a felsőtest izmainak megdolgoztatására alkalmas. Rendkívül hatékony kardio fitness gép, ami a test összes fő izomcsoportját megmozgatja, emeli a pulzusszámot, ezzel teljesértékű edzést biztosítva használójának. Az evezőpadon végzett edzés, ha az szakszerűen történik, nagyon intenzív. Mivel kardio edzésről van szó, jó hatással van a szívre, tüdőre, az egész keringési rendszerre.

Nem kimondottan csak a felsőtest erősítését szolgálja, de kiemelkedő hatást gyakorol a váll, a hát és a mellizmokra. A fizikai állóképesség, erőnlét javítása mellett, levezeti a stresszt, megnyugtat, ellazít. Az evezőgép másik jótékony hatása, hogy mindezt úgy éri el, hogy közben nem terheli olyan mértékben az izületeket, mint sok más mozgásforma.
Az evezőpadon végzett edzés esetében is kiemelten fontos, hogy a helyes mozgás elsajátításával kezdjünk.

Az evezőgép helyes használata kicsit több odafigyelést igényel, mint például a szobakerékpáré vagy az elliptikus tréneré, de mindenképpen megéri. A helyes használat elsajátításának van egy plusz előnye is. Nagyon intenzíven fejleszti a koordinációs képességet. Amiért pedig megkerülhetetlenül fontos szakszerűen végezni az evezőgépes edzést az az, hogy a rossz mozdulatok gerincproblémákhoz vezethetenek.

Az első lépés az evezőpad helyes beállítása.

Az evezőpadon való evezésnél az egyik legfontosabb, hogy a terhelést csak fokozatosan szabad növelni, első néhány alkalommal csak 10-15 percet használjuk, később ez növelhető, de az edzések elején a kis intenzitású mozgás javasolt, bemelegítés gyanánt. Az evezőpadon csak a megszokott pozíciókban szabad dolgozni, ellenkező esetben komoly izületi bajok, vagy egyéb sérülések szerezhetők.

i