Honnan származik a kettlebell?

Egyre többször láthatunk egy nagy fémgömböt, fogantyúval a tetején. Ez nem egy ezer éves súlyzó (bár azért lenne abban igazság, ha ezt állítanánk.), hanem egy mára elterjedőben lévő, nagyon hatékony edző "szerszám".

A kettlebell egyszerre aerob és anaerob edzésre ad lehetőséget, mellyel a keringési rendszert és az izomerő növekedést is támogatja.

A kettlebell eredete

Az eszköz egy tradicionális orosz dolog, magyarul gömbsúlyzó, oroszul girja, angolul kettlebell. Angol nevét a harangnyelv után kapta, mivel a vele történő mozgás, annak mozgásához hasonló.  

A ketlebellt Pavel Tsatsouline kezdte népszerűsíteni, miután elsőként ő vezette be a köztudatba és kategorizálta. A kettlebell a hagyományos orosz 1 pudos súly része vagy többszöröse.

Ez abból adódik, hogy eredetileg az orosz piacokon a takarmányt a régi orosz súlymértékben a pudban mérték és az erre használt mérlegsúlyokból alakult ki a mai gömbsúlyzó. Az 1 pud 16 kilogrammnak felel meg. A legelterjedtebb a 8 kg, 12 kg, 16 kg, 20 kg, 24 kg, 32 kg, 40 kg.

A kettlebell része volt a szovjet hadsereg edzéseinek, az egyik leghatékonyabb edzőalkalmatosságnak tartották, mivel meglepő mértékben izomerő növelő. Használata ma is alapvető az orosz hadseregben és belügyi alakulatoknál, mint például a Specnaz. Ezek a szervek a 24 kg-os kettlebellt használják. A gömsúlyzó elterjedt már az amerikai hadseregben is, az elit testületeknél használják, mint például a Tengerészgyalogság, U.S.S.S..

Hogyan fejti ki hatását a kettlebell?

A gömbsúlyzó ilyen fontos szerepe nem véletlen. Különleges módon egyszerre fejt ki aerob és anaerob hatást az edzések során, ezzel az izomerőrt növeli és egyúttal a keringési rendszerek támogatója is. A gömsúlyzó mindemellett a koordinációt és a mentális képességeket is fejleszti.

Az egykezes vagy kétkezes súlyzókkal ellentétben a kettlebell fogása nem a tengelyen történik, hanem messze a súlyzó középpontjától, emiatt már a súly helyes megtartása is összpontosítást és koordinálást igényel, valamint nagy erőkifejtést ezekkel egyidőben. A helyes megtartása folyamatosan más más izomcsoportok bevonását igényli.

A kettlebell másik jótékony hatása, hogy a nehezen edzhető mélyizmokat is erősíti a gerinc környékén, valamint a mély hátizmokat, a hasizmot a csípő izomzatát. A kettlebell használata erős és stabil törzset eredményez, ez pedig a helyes tartás és a nagy erő pillanatnyi, valamint huzamosabb ideig történő kifejtésének alapja.

i