6 fontos tény a futással kapcsolatban

A futásról rengeteg írás lát napvilágot naponta, de van néhány olyan tény, amit rendszeresen figyelmen kívül hagynak, pedig fontosak. Íme 6 ilyen tény, amikre érdemes jól odafigyelni és ezek alapján újra átgondolni, hogy mikor, mennyit, hogyan futunk.

  1. A futás javítja a szellemi teljesítőképességet. A futás aerob mozgásforma, így a rendszeresen futók agyának vérellátása sokkal jobb, mint a nem aktívan sportolóké. A rendszeres testmozgás, így a futás is javítja a koncentrációt és a koordinációs képességet is. Ennek bizonyítására számos megfigyelést végetek és különböző tesztek is alátámasztották.
  2. Aki nem sportol, az nem fog rendesen fogyni. A sportolás alapvető tényező, ha valaki fogyni akar és az eredményt szeretné tartóssá tenni. A futás nagyon is alkalmas az energiafelhasználás fokozására, így a fogyásban is nagy szerepe lehet, valamint a kívánt eredmény megtartásában is. Csökkenti a koleszterinszintet, erősíti az izmokat, gyorsítja az anyagcserét és sok-sok kalóriát éget el.
  3. Csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát. Amerikai kutatók, a National Cancer Institute vizsgálatai szerint a rendszeres testmozgást végző és napi hét órát alvó nők körében kevesebb esély van a mellrák kialakulására. Az alváshiány csökkenti a testmozgás megelőző hatását.
  4. Az idősekre is jó hatással van. Kutatások bizonyították, hogy a mérsékelt tempójú futás, kocogás nagyon jó hatással van az idősekre is. Mindenki a saját tempójában fusson, ez a lényeg. Ha rendszeres a testmozgás, akkor a szellemi és fizikai épség, valamint a lelki egyensúly is sokkal tovább és sokkal jobban megőrizhető.
  5. A koffein nincs jó hatással a futókra. A kávé és a koffein tartalmú italok, szerek megakadályozzák, hogy a szíven nagyobb mennyiségű vér áramoljon keresztül, pedig futás közben pont ez lenne az egyik lényeg, hiszen a szívnek ilyenkor sokkal több oxigénre van szüksége a fokozott működéshez. Kialakult szívproblémák esetén a rendszeres sport és rendszeres kávéfogyasztás kombinációja akár halálos is lehet.
  6. A futásban nyújtott teljesítmény összefügg a nemi együttléttel. A sportolóknál az edző sok esetben a sportesemény előtt szigorúan megtiltja az intim együttlétet. Azonban a nők és a férfiak ebben nagyon különböznek. Míg a férfiak esetében, főleg azoknál, akiknek rövid idő alatt kell nagy teljesítményt produkálni (pl. rövidtávfutók) a szexuális együttlét a megmérettetés előtt rossz hatással van a teljesítményre. A nők esetében ez pont az ellenkezője. Az Oxfordi Egyetem szerint azoknál a nőknél, akik a verseny előtt szexeltek, a teljesítmény jelentősen növekedett.
i