A súlyzós edzés előnyei

Az utóbbi években egyre nagyobb teret nyertek az új edzésformák, melyek közül sok a hagyományosnak mondható súlyzós edzés helyett nyújt alternatívát. Néhány irányzat zászlóvivői egyenesen a súlyzós edzés ellen beszélnek és annak inkább vélt, mint valós hátrányait domborítják ki, emellett kevés szó esik a súlyzós edzés előnyeiről. 

A súlyzós edzés előnyei

A súlyzókkal végzett testedzés legnagyobb előnye, hogy célzott testedzést, testformálást tesz lehetővé. Egyik edzésforma sem olyan hatékony egy-egy izom izolált fejlesztésére és formálására, mint a súlyzókkal végzett edzés. Például ha a vádlinkat szeretnénk erősíteni, izomtömegét növelni, a legjobb és messze a leggyorsabb eredményt a súlyzókkal érhetjük el. 

Pusztán a futástól, ugrálástól, kerékpározástól nem fognak látványos fejlődést produkálni, mivel a vádli izmai, hasonlóan az alkar izmaihoz, szinte folyamatosan igénybe vannak véve, állandó terhelés alatt állnak, tehát ezek a mozgásformák számukra nem jelentenek nagy változást, így nem is serkentik látványos fejlődésre.

Viszont ha beállunk a vádlizógépbe, vagy csak nekiállunk a kezünkben 20-25 kilós kézisúlyzókkal vádlizni, azonnal érezni fogjuk a különbséget és idővel a növekedést is.

Bármikor, amikor egy konkrét izomra koncentráltan szeretnénk edzeni, a legjobb megoldás, ha a súlyzókhoz nyúlunk. Ebben egyetlen új irányzat sem versenyezhet a régi jó súlyzós edzéssel. A súlyzós edzés további előnye, hogy alapvetően erőedzés. Nagyobb súlyok mozgatása esetén ezt azonnal érezni fogjuk.

Miben különbözik a súlyzós edzés alapvetően a többi edzésformától?

Nem ügyességre, állóképességre, tüdőkapacitásra vagy jó mozgáskoordinációra lesz szükségünk, hanem nyers, tiszta, összpontosított erőre. És így egyre erősebbek is leszünk. Vannak, akik traktorgumikat, kalapácsokat, láncokat, farönköket vagy kőgolyókat emelgetnek, a cél ugyanaz, az erő és az ehhez nélkülözhetetlen izomtömeg növelése, fejlesztése.

Erre ugyanolyan jók, sőt, még jobbak a súlyzók, hiszen kimondottan erre a célra készültek. Betontömbbel is lehet bicepszezni, tricepszezni vagy guggolni, de sokkal körülményesebb, kényelmetlenebb és balesetveszélyesebb is, mint súlyzókkal.

A súlyzós edzés célja

A súlyzós edzés alapvetően az izmok építésére, majd formálására irányul. Az így felépített jelentősebb méretű izomtömeg ugyanakkor nagyon jó szolgálatot tesz az elhízás és az elzsírosodás elleni harcban is, mivel az izmokban fokozott mértékű anyagcsere zajlik.

Az izmosabb embereken sokkal kevésbé rakódik le a zsír, mivel annak nagy részét fölélik, elégetik az izmaik. Végül, de nem utolsó sorban a súlyzókkal végzett gyakorlatok az egész testet hozzászoktatják a súlyok mozgatásához, ami nagy hasznunkra lesz a hétköznapok során bármikor, akár bútorokat, akár könyveket kell pakolnunk, vagy csak ha egy nagyobb csomaggal indulunk útra.

i