Állóképesség növelésére alkalmas fitnessgépek

Nem csupán fogyás vagy izomtömeg növelés érdekében edzünk. Sokan az állóképességük javításán is dolgoznak, mely egy nagyon fontos dolog. Az egészség alapja, hogy megfelelő ideig, megfelelő intenzitással bírjunk mozogni.

Az állóképesség növelése nemcsak a sportban, de a mindennapi életben is nagyon hasznos. Állóképességünk növekedésével teherbírásunk is együtt fejlődik, de nemcsak erősebbek, hanem kitartóbbak is leszünk általa.

Fitnessgépek az állóképesség növeléséért

Életerőnk egyik megmutatkozója az állóképességünk. Kimondottan ennek fejlesztésére is akadnak szép számmal fitnessgépek. Ezek az eszközök általában kardiozásra is alkalmasak, sőt, sok esetben kimondottan arra lettek kifejlesztve, de ez a két dolog olyan szorosan összefügg, hogy nincsenek meg egymás nélkül, így az egyikre alkalmas eszköz a másikra is alkalmas. 

  1. A futópad az egyik leghatékonyabb állóképesség növelő gépezet. A futás alapvető mozgásforma és nem csak azért, hogy egészségesek legyünk vagy, hogy fogyjunk, hanem azon egyszerű okból kifolyólag is, hogy ha veszélybe kerülünk, nem mindegy milyen gyorsan és milyen messze tudunk elfutni. Az egyik legjobb önvédelem, ha gyorsak és kitartóak vagyunk.
  2. Másik hasznos fitnessgép az elliptikus tréner. Ez is leginkább a zsírégetésre lett kifejlesztve, de ha nem állítjuk túl nagy fokozatra, az állóképesség is edzhető vele.
  3. A szobakerékpár szintén alkalmas állóképesség növelő. Mindenképpen fontos fitnessgép, hiszen azoknak, akik nem használhatnak futópadod vagy elliptikus trénert valamilyen okból kifolyólag, ez az egyik leghatékonyabb és legkönnyebben beszerezhető fitnessgép.Ezek a fitnessgépek alkalmasak arra, hogy az állóképességet az izomerővel együtt növeljük, hiszen mindegyik több fokozatra állítható. Ha alacsony fokozaton már elértük a kitűzött célt, jöhet a következő szint. 

Számos más fitnessgép létezik még, mely az állóképesség növelésében is hasznos segítség.

  • Ilyen például az evezőgép, mely szintén hatékony, szinte minden területen.
  • A taposógépek és lépcsőzőgépek egyszerűbb és kevésbé hatékony eszközök, de a semminél sokkal jobbak.


A szabadtéri edzések, azaz a futás a síelés, az úszás és a biciklizés mind pompás megoldások, de ezek gépi, beltéri változatai annyival jobbak, főleg kezdőknek, hogy könnyebben nyomon követhető a fejlődés és korrigálhatók a hibák. A legtöbb kardiozásra, így állóképesség növelésre, is alkalmas eszköz fel van szerelve pulzusmérővel.

A pulzusmérő óra is nagy segítség a szabadtéri edzésben, hiszen így folyamatosan tisztában lehetünk azzal, hogy tartjuk-e a megfelelő szintet.

i