Amit a hőségben TILOS!

A megszállott sportolók számára nem jelenthet akadályt akár a pusztító földrengés sem, ha a napi edzés elvégzéséről van szó, de azét álljunk meg egy pillanatra az egészségünk fontosságára gondolva! Itt van most ez az őrületes hőség, ami éghajlatunkon azért elég gyakori jellemzője a nyaraknak, így évről évre számolni kell vele néhány hónapig. Nyilván nem kell ilyenkor sem hanyagolni az edzést, de van néhány fontos dolog, amit nem szabad a rekkenő hőségben elkövetni. Itt van például azonnal az edzés időpontja.

Ha nem egy légkondicionált fitnessteremben szól a bérletünk, hanem egy jutányosabb árú, a luxust mellőző edzőterembe, vagy éppen a parkba, utcára szoktunk kijárni futni, edzeni, akkor vagy kora reggel, vagy pedig napszállta után szabad csak az edzést megejteni.

Az iszonyatos hőség és a tűző napsütés súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Ha épp tombol a nyár, negyven fok van, ki ne menjen senki a parkba futkározni, mert akár össze is eshet kimerülten. Az erek ilyen melegben nagymértékben kitágulnak, a keringés lassul, nem jut elég oxigén az agyba és a szerveinkhez. Maradandó károsodást szenvedni elég nehéz, de kinek van szüksége arra, hogy a parkban ráhívják a mentőt?

Annak, akinek szív vagy érrendszeri megbetegedése van, fokozottan oda kell figyelnie erre. Hiába javasolta az orvos a kardiózást, nyilván nem kötötte ki, hogy a forróság kellős közepén is nyüstölni kell a dolgot. A légkondicionált edzőtermek esetében nem gond, ha a kint meg lehet sülni. Ilyenkor arra kell vigyázni, hogy a fitnessterembe érve hagyjunk időt szervezetünknek a felfrissülésre.

Egy zuhany például edzés előtt nagyon hatékony, de egy negyed órás pihenő a hűvösben, egy pohár hűvös ital is megfelelő. Edzés után ismét jöhet a zuhany, a folyadékpótlás és nagyon fontos megvárni, míg teljesen kipihentük az edzés fáradalmait. Nagy melegben, mindegy milyen a környezet, TILOS úgy edzeni a hőségben, hogy nincs nálunk kellő mennyiségű folyadék és legalább egy műzliszelet.

A sportitalok a legjobbak, mivel ilyenkor fokozottan több ásványi anyag ürül ki az izzadással és ezeket fontos pótolni. Ha edzés közben úgy érezzük, nagyon nem esik jól tovább csinálni, a hőségben erre érdemes odafigyelni és abbahagyni az edzést. Egyáltalán nem baj, ha kimarad egy-két nap.

Az egészség a legfontosabb, az erőltetett edzéssel több kárt okozunk a szervezetünknek, mint hasznot. Arra is vigyázni kell, hogy ne melegedjünk túl. A hőség önmagában is kiszáradást okozhat, de ha még izzasztjuk is magunkat, a helyzet fokozódik. Ráadásul ilyenkor sok a por, a szennyeződés a levegőben, ami a nyálkahártyáknak nem kedvez. Szóval, a forróságban ne tornázzunk, és ha mégis, akkor csak légkondis helyen vagy kora reggel, este.

Igyunk sokat és figyeljük testünk jelzéseit.
i