Az egészséges keringés érdekében

A keringésünk határozza meg az anyagcserénket a közérzetünket. Télen az is előjön, hogy hőérzetünkre is nagy hatást gyakorol. A lusta, inaktív emberek, és akik keringési zavarokkal küzdenek, hajlamosabbak fázni, levertnek lenni és fáradékonyak. Akár már fél óra mozgás is javíthat a helyzeten. Ha mozgunk, az izmainkban kapillárisok nyílnak. Ezek egy része nyugalmi állapotban zárva van, így azokon a területeken nem gazdag a vérellátottság.

Ha időnként „kinyitjuk ezeket”, a szervezet sokkal élénkebb lesz, sokkal inkább működik az anyagcsere, akár a méregtelenítés, akár a zsírégetés.

A visszeresség kialakulásának elkerülése is függ a megfelelő keringéstől, ahogy még oly sok minden.

Íme néhány tipp, hogy miként lehet komoly sportolás nélkül is felpezsdíteni és helyreállítani azt a lusta keringést:

Ne üljünk egész nap. Aki csak ül, annak lelassul, a keringése. Tessék felállni és csinálni valamit. A takarítás igen jó keringés élénkítő, főleg, ha van is mit csinálni. A porszívózás, a portörlés, a fürdőszoba kitakarítása például nagyon jó kis mozgás.

Ha van rá mód, sétáljunk egyet, lehetőleg útba ejtve emelkedőt vagy lépcsőket. Ha változatos a terep, egy egyszerű, félórás éta is sokat javíthat a keringésünkön.

Kardiózzunk legalább heti kétszer! A heti két alkalom a legminimálisabb, de sokaknak még ezt is nehéz megoldani. Aki teheti, minél többször végezzen kardi gyakorlatokat, mert ezek a mozgások nagyon sokat tesznek hozzá az egészségünkhöz.

A tömegközlekedés vagy autózás helyett, közlekedjünk inkább biciklivel vagy gyalog. Egy rövidebb út is jelentős pozitív hatást gyakorolhat szervezetünkre, pláne, ha rendszeresen végezzük.

A szobabicikli, taposógép nagyon könnyen és olcsón beszerezhető eszközök. A tévézés közbeni használatuk során akár egy nagyobb edzés is lebonyolítható úgy, hogy nem unjuk meg, sőt észre sem vesszük, hogy már egy órája mozgunk.

Felejtsük el a liftet! A lift egy nagyon kellemes megoldás öregek, betegek és sérültek számára, de annak, aki egészséges, gyalázat liftezni. Ott a lépcső, nem csak a keringésnek tesz jót, a fenék és comb izmainak is.

Számos videoanyag van az internete vagy megvásárolható DVD formában is, amely egyszerű, könnyen kivitelezhető edzést mutat be, melyet mi magunk is lefolytathatunk.

A légzőgyakorlatok is számítanak, bár önmagukban nem fogják megoldani az összes problémánkat. A reggeleket légzőgyakorlattal, dinamikus nyújtással kezdve nagyon sokat teszünk a közérzetünkért és egészségünkért. Sokkal jobban indul a nap, ha felpezsdült a keringés.
i