Bemelegítés - futás előtt is szükséges!

2015-07-23 18:45
2019-07-12 09:03
FittSport
Bemelegítés - futás előtt is szükséges!

Sajnos számos témában számos félreértés kering a köztudatban. A futás és bemelegítés kapcsolatát tekintve is vannak téves elképzelések, melyek leginkább abból fakadnak, hogy egy rövidke kocogás része lehet egy hatékony bemelegítésnek.

Bemelegítés a bemelegítő futás előtt

Ideje tiszta vizet önteni a pohárba és jobban megvizsgálni a dolgot, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mi módon állunk neki futni. Való igaz, hogy egy nagyobb edzés előtt jól jön egy gyors, rövid kocogás, hogy felpörgessük magunkat. 

Ez nevezhető bemelegítésnek, ám az erre a célra végzett futás előtt is kell némi mozgás, például:

  • bokakörzés,
  • térdkörzés, karkörzés,
  • és hasonló alap mozdulatok.

Ha maga a fő edzés a futás, akkor pláne be kell előtte melegíteni. Ugyanúgy, ahogy más edzések előtt is kiemelten fontos momentum a testünk felkészítése a megterhelésre.

A nyújtás nem bemelegítés, sőt!

Van itt még más félreértés is, mégpedig a nyújtással kapcsolatban. Sokan gondolják, hogy a nyújtás is megfelel bemelegítés gyanánt. Nos, ők nagyot tévednek, mely tévedés akár az egészségükbe is kerülhet. Nem szabad bemelegítetlen izmot nyújtani, mert az efféle tevékenység az izom rongálódásához vezet és nem abban a pozitív értelemben, aminek következménye az izomtömeg növekedése. Itt valós sérülésekről lehet szó.

Összegezve elmondható, hogy mindennemű edzés, még futás előtt is szükséges bemelegíteni, valamint a nyújtás nem bemelegítés, nem szabad azzal kezdeni a mozgást. Bemelegítés után egy kevéske nyújtás jót tesz, de edzés előtt nem érdemes túlzásba vinni. A nyújtásnak az edzés után öt-tíz perccel van itt az ideje, akkor viszont nem szabad elhanyagolni.

Bemelegítés futás előtt

A futás előtti bemelegítést az izületek „olajozásával” érdemes kezdeni.

Ez a jól megszokott körzős módszer, azaz:

  • Minden izületet mozgassunk meg egy kicsit, hogy az izületi nedvek is bekapcsolódjanak a „mókába”.
  • Ezt követően jöhet némi aerobic jellegű mozgás, majd egy öt vagy tízpercnyi laza kocogás.
  • A bemelegítés serkenti a vérkeringést, növeli az izmok hőmérsékleté, ettől a kollagén rostok az alapállapotnál rugalmasabbá válnak
  • A bemelegítés után dinamikus nyújtást érdemes végezni, ami azt jelenti, hogy nem hosszabb ideig kitartott, nyújtó mozdulatokat végzünk, hanem lassú mozdulatokat, mint a nyújtózkodás reggel.

A nyújtás, mint levezetés

A statikus nyújtás, mely a hosszan kitartott nyújtó gyakorlatokat jelenti, majd az edzés után jöhet. Ezt ki lehet egészíteni jógagyakorlatokkal, de nagyon jó az is, ha közben sétálgatunk. Nagyon oda kell figyelni, hogy a mozdulataink anatómiailag helyesek legyenek, különben már az edzés első felében lesérülhetünk.

A helyes bemelegítésés fontosságát, melynek a dinamikus nyújtás is része, nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ne hagyjuk ki egy gyors reggeli futás előtt se, sőt, főleg akkor ne!

i