A kettlebell nem csak egy vasdarab!

Egyre többször láthatunk egy nagy fémgömböt, fogantyúval a tetején. Ez nem egy ezer éves súlyzó (bár azért lenne abban igazság, ha ezt állítanánk.), hanem egy mára elterjedőben lévő, nagyon hatékony edző "szerszám". Az eszköz egy tradicionális orosz dolog, magyarul gömbsúlyzó, oroszul girja, angolul kettlebell. Angol nevét a harangnyelv után kapta, mivel a vele történő mozgás, annak mozgásához hasonló. 

A ketlebellt Pavel Tsatsouline kezdte népszerűsíteni, miután elsőként ő vezette be a köztudatba és kategorizálta. A kettlebell a hagyományos orosz 1 pudos súly része vagy többszöröse.

Ez abból adódik, hogy eredetileg az orosz piacokon a takarmányt a régi orosz súlymértékben a pudban mérték és az erre használt mérlegsúlyokból alakult ki a mai gömbsúlyzó. Az 1 pud 16 kilogrammnak felel meg. A legelterjedtebb a 8 kg, 12 kg, 16 kg, 20 kg, 24 kg, 32 kg, 40 kg.

A kettlebell része volt a szovjet hadsereg edzéseinek, az egyik leghatékonyabb edzőalkalmatosságnak tartották, mivel meglepő mértékben izomerő növelő. Használata ma is alapvető az orosz hadseregben és belügyi alakulatoknál, mint például a Specnaz. Ezek a szervek a 24 kg-os kettlebellt használják. A gömsúlyzó elterjedt már az amerikai hadseregben is, az elit testületeknél használják, mint például a Tengerészgyalogság, U.S.S.S..

A gömbsúlyzó ilyen fontos szerepe nem véletlen. Különleges módon egyszerre fejt ki aerob és anaerob hatást az edzések során, ezzel az izomerőrt növeli és egyúttal a keringési rendszerek támogatója is. A gömsúlyzó mindemellett a koordinációt és a mentális képességeket is fejleszti.

Az egykezes vagy kétkezes súlyzókkal ellentétben a kettlebell fogása nem a tengelyen történik, hanem messze a súlyzó középpontjától, emiatt már a súly helyes megtartása is összpontosítást és koordinálást igényel, valamint nagy erőkifejtést ezekkel egyidőben. A helyes megtartása folyamatosan más más izomcsoportok bevonását igényli.

A kettlebell másik jótékony hatása, hogy a nehezen edzhető mélyizmokat is erősíti a gerinc környékén, valamint a mély hátizmokat, a hasizmot a csípő izomzatát. A kettlebell használata erős és stabil törzset eredményez, ez pedig a helyes tartás és a nagy erő pillanatnyi, valamint huzamosabb ideig történő kifejtésének alapja.
i