Evezőpad és evezőgép helyes használata kezdőknek

2021-02-15 00:00
2021-02-15 21:19
FittSport
Evezőpad és evezőgép helyes használata kezdőknek

Az evezőpad, vagy más néven evezőgép egy kevésbé ismert kardioedzésre alkalmas fitnessgép. A szobabicikli vagy elliptikus tréner mára nagyon népszerűvé vált, szinte felváltotta a futópadot, ezzel ellentétben ez a rendkívül hasznos berendezés, az evezőpad használata még nem terjedt el. Elképzelhető, hogy azért, mert sokan úgy vélik, az evezőgép a mellizmok, kar és váll erősítését szolgálja. Emellett ezek a gépek valamivel nagyobb helyet foglalnak, mint egy szobabicikli. Szerencsére mára kapható összecsukható formában is, és igyekeznek kompakt és könnyen tárolható típusokat gyártani.

Az evezőgép használata a közhiedelemmel ellentétben nem csak a felsőtest izmainak megdolgoztatására alkalmas. Rendkívül hatékony kardio fitness gép, ami a test összes fő izomcsoportját megmozgatja, emeli a pulzusszámot, ezzel teljesértékű edzést biztosítva használójának, emellett a fogyókúra hasznos támogatója is egyben.

Az evezőpad előnyei és használata

Az evezőgép helyes használata kicsit több odafigyelést igényel, mint például a futópad, a szobakerékpár, vagy az elliptikus tréner, de mindenképpen megéri. A helyes használat elsajátításának van egy plusz előnye is: nagyon intenzíven fejleszti a koordinációs képességet. Amiért pedig megkerülhetetlenül fontos szakszerűen végezni az evezőgépes edzést az az, hogy a rossz mozdulatok gerincproblémákhoz vezethetenek.

Az evezőpadon végzett edzés, ha az szakszerűen történik, nagyon intenzív:

  • Mivel kardioedzésről van szó, jó hatással van a szívre, tüdőre, az egész keringési rendszerre.  
  • Nem kimondottan csak a felsőtest erősítését szolgálja, de kiemelkedő hatást gyakorol a váll, a hát és a mellizmokra.
  • A fizikai állóképesség, erőnlét javítása mellett az evezőpad levezeti a stresszt, megnyugtat, ellazít.
  • Az evezőgép másik jótékony hatása, hogy mindezt úgy éri el, hogy közben nem terheli olyan mértékben az izületeket, mint sok más mozgásforma.
  • Az evezőpadon végzett edzés esetében is kiemelten fontos, hogy a helyes mozgás elsajátításával kezdjünk.

Az első lépés: az evezőgép helyes beállítása

Az evezőpadon való evezésnél az egyik legfontosabb, hogy:

  • a terhelést csak fokozatosan szabad növelni,
  • első néhány alkalommal csak 10-15 percet használjuk,
  • később ez növelhető, de az edzések elején a kis intenzitású mozgás javasolt, bemelegítés gyanánt.

Az evezőpadon csak a megszokott pozíciókban szabad dolgozni, ellenkező esetben komoly izületi bajok, vagy egyéb sérülések szerezhetők!

 

 

 

A legjobb ajánlataink

i